60 Idei de activitati pentru Calendarul de Advent

Dacă și tu ești părinte (și bănuiesc că tocmai de asta ai ajuns la noi pe site), atunci mai mult ca sigur ai auzit și de Calendarul de Advent. Calendarul de Advent este un calendar foarte special folosit pentru numărătoarea inversă până la 25 decembrie: sărbătorirea nașterii pruncului Iisus. Se presupune că tradiția calendarului de Advent datează din anii 1850. E drept, ca în România, practica calendarului de Advent în rândul părinților este recentă, sau a luat amploare în ultimii ani.
Unele calendare de Advent sunt simple, dezvăluind o imagine a unei părți din povestea nașterii lui Hristos. Alte calendare conțin o bucată de ciocolată pentru fiecare zi din numărătoarea inversă. Unele sunt mai elaborate și mai scumpe și includ jucării sau cadouri. Calendarul are, de obicei, 24 de uși sau cutii de deschis, câte una pentru fiecare zi din decembrie până în ziua de Crăciun.
Ce-ar fi dacă ai profita de Calendarul de Advent ca să faci activități împreună cu copiii? Ce-ar fi dacă v-ați umple împreună rezervorul de iubire și ați petrece mai mult timp de calitate împreună? Dacă îți place ideea și ai nevoie de sugestii de activități, uite 60 de idei din care să te inspiri:
1. Citiți o carte despre iarnă sau despre Crăciun. Punem această idee prima pe listă tocmai pentru că o varianta practicată de părinți este chiar să facă un Calendar de Advent exclusiv din cărți. Dacă sunteți cititori înrăiți, puteți lua în considerare să oferiți copilului o carte nouă în fiecare zi din cele de Advent.
Și dacă ai nevoie de ajutor, uite câteva cărți numai bune de ambalat și oferit în zilele de Advent:
1. Poveste de Crăciun - de Charles Dickens
2. Activități de Crăciun cu Ema si Eric - de Ioana Chicet-Macoveiciuc
3. Crăciunul Perfect al Emei - de Ioana Chicet Macoveiciuc
4. Surpriza de Crăciun pentru Findus - de Sven Nordqvist
5. Poveste muzicală de Crăciun - de Cristina Andone
6. Franklin si cadoul de Crăciun - de Paulette Bourgeois
7. Lama Lama de Crăciun - de Anna Dewdney
8. Pete motanul salvează Crăciunul - de James Dean, Kimberly Dean
9. Mănușa - de Jan Brett
10. Crăciun fericit, Matei! - de Brigitte Weninger, Eve Tharlet
11. Ninsoarea din Vis - de Eric Carle
12. Fetița care a salvat Crăciunul - de Matt Haig
13. Moș Crăciun - de Mauri Kunnas
14. Martin stă treaz de Crăciun - de Karma Wilson, Jane Chapman
15. Hoinari prin anotimpuri. Iarna - de Rotraut Susanne Berner
16. Povești muzicale. Spărgătorul de nuci. Carte cu sunete – Ilustrații de Jessica Courtney-Tickle
17. Expresul polar – de Chris Van Allsburg
18. Aventurile unui fir de nisip. Cum a ajuns Crăciunul în adâncuri – de Anamaria Lembrău
19. Povestea primelor daruri de Crăciun - de Axel Hambraeus
20. Darul magilor – de O. Henry
21. O zi de iarna cu familia Soricel – de Kazuo Iwamura
22. Crăciunul cu Bobiță și Buburuză - de Bartos Erika
23. Mog și vulpile - de Judith Kerr
24. Minunea de Crăciun a lui Jonathan Toomey - de Susan Wojciechowski
2. Faceți împreună turtă dulce. O rețetă cu care noi nu dăm greș niciodată include următoarele ingrediente:
· 320 g făină
· 100 g unt
· 200 g miere
· 1 ou
· 1 linguriță rasă de bicarbonat
· puțină sare
· 2 linguri rase condiment pentru turtă dulce (precum scorțișoară, nucșoară, ghimbir, etc.)
· 1 plic zahăr vanilat (opțional)
Cum se prepară: Untul topit se amestecă cu mierea. Într-un bol de pun făina, oul și restul condimentelor. Apoi se toarnă amestecul de unt și miere peste. Se frământă, iar apoi se lasă minim 1 oră la frigider. Se întinde o foaie de 5-6 mm. Se decupează în formele dorite și se bagă la cuptorul încins la 170 grade timp de 8-9 minute.
3. Organizați o seară de board game-uri. Jocurile de masă asigură, de obicei, o porție bună de râs. Puteți descărca gratuit fișele jocurilor incluse de noi în articolul 25 activități pentru Calendarul de Advent. Sau puteți încerca jocuri de cooperare, astfel încât să dezvoltați abilitățile de lucru în echipă ale copiilor.
4. Faceți un puzzle împreună. Poate fi un puzzle pe care îl aveți deja în casă sau un puzzle nou dăruit copilului. Importat e să lucrați împreună la realizarea puzzle-ului.
5. Uitați-vă în albumele de fotografii. Începeți chiar cu pozele cele mai vechi pe care le aveți ale familiei extinse. Profitați de oportunitate ca să îi arătați copilului care sunt stră-stră-bunicii lui (dacă aveți poze). Depanați amintiri, povestiți-i despre copilăria voastră...Cu siguranță legătura dintre dvs. și copil se va suda mai mult.
6. Urmăriți un desen animat potrivit pentru această perioadă. Dacă nu știi ce opțiuni ai, pune pe listă unul din desenele următoare:
· Klaus
· Epoca de gheață
· Regatul de gheață
· Expresul polar
· Grinch
· Arthur Christmas
7. Plimbare cu săniuța. Bineînțeles, dacă aveți noroc să fie zăpadă afară.
8. Dacă tot e vreme de făcut brăduțul, luați în considerare să faceți și arborele genealogic al familiei. Decupați poze și asamblați-le pe un arbore desenat pe o hârtie A3.
9. Realizați Scena Nașterii Domnului. Încercați o variantă DIY care să implice copiii în activitatea în sine. Un kit care vă poate ajuta mult în acest sens este Setul creativ Scena Nașterii Domnului, pe care îl găsiți la noi pe site.
10. Petrecere în pijamale. Cui nu îi place o petrecere în pijamale? Adăugați popcorn și ceai cald și parfumat și succesul este garantat.
11. Mergeți la Patinoar. Iar dacă nu știți să patinați, e o bună ocazie să învățați.
12. Scrieți o scrisoare lui Moș Crăciun. Dacă cel mic nu știe să scrie încă, ajutați-l să își pună pe o listă dorințele. Pentru un plus de farmec mergeți la Poștă și trimiteți scrisoarea către moșul drag și bun la următoarea adresă:
· Santa Claus Main Post Office
· Tähtikuja 1
· 96930 Arctic Circle, Rovaniemi, Finland.
Nu, nu e o glumă. Chiar puteți face asta!
13. Donați, împreună cu copiii, jucării și hăinuțe pe care nu le mai folosesc. Suntem convinși că veți alege doar hăinuțe și jucării bune, astfel încât cei ce le vor primi se vor bucura din inimă de ele.
14. Organizați o vânătoare de comori. Afară sau în casă, vânătorile de comori au mereu succes. Dacă nu știți ce să ascundeți, puteți alege bomboane de brad pe care să le ascundeți de copii. Oferiți-le indicii și ajutați-i să găsească comorile. Adăugați pe lângă bomboană un mic citat motivațional, care să fie prilej de discuții ulterioare.
❤️ “Vorbele bune pot fi scurte și repede rostite, dar ecoul lor este nesfârșit.”– Maica Tereza
❤️ “Frumusețea începe în momentul în care decizi să fii tu însuți.”– Coco Chanel
❤️ “Toate visele tale se pot îndeplini dacă ai curajul să le urmezi.”– Walt Disney
❤️ “Tocmai când omida credea că lumea se sfârșește, aceasta s-a transformat într-un fluture.”– Autor anonim
❤️ “Niciodată nu trebuie să te rușinezi a mărturisi că ai greșit. Înseamnă doar să spui, cu alte cuvinte, că astăzi ești mai înțelept decât ieri.”- Marcel Achard
15. Pregătiți decorațiuni pentru bradul de Crăciun. În secțiunea de Crafturi de Craciun de la noi de pe site găsiți o mulțime de variante de decorațiuni DIY pe care să le faceți împreună cu copiii. Apropo, mai țineți minte beteala de hârtie pe care o făceam când eram mici? Dacă sunteți nostalgici, găsiți la noi hârtiuțe pre-tăiate.
16. Împodobiți bradul de Crăciun. Nu avea cum să lipsească împodobirea bradului de pe listă. În orice zi veți decide să împodobiți bradul în luna decembrie, cu siguranță va fi un eveniment mult așteptat de micuți.
17. Mergeți la cumpărături de cadouri pentru cei dragi. Implicați copiii în alegerea cadourilor pentru oamenii dragi. Noi credem cu tărie că este important să le cultivăm de mici și plăcerea de a oferi cadouri celor din jur, nu doar de a primi cadouri.
18. Decorați casa cu decorațiuni specifice sărbătorii Crăciunului. Dacă vă plac decorațiunile parfumate, luați în calcul să ornați casa cu felii de citrice uscate pe care le puteți face chiar dvs. acasă. Din experiența noastră, feliile de citrice bine uscate au ținut chiar de pe un an pe altul, chiar dacă și-au pierdut din aromă. Casa va mirosi divin atunci când uscați feliile de portocale în cuptor!
19. Organizați un Secret Santa în rândul familiei. Iar ca să fie echitabil pentru toată lumea, stabiliți ca regulă ca darurile oferite să fie handmade. Cadourile oferite de Secret Santa le puteți păstra ulterior în cutia de amintiri.
20. Împachetați cadourile pentru bunici și prieteni.
21. Trimiteți felicitări bunicilor. Ajutați copiii să facă felicitări pentru bunici și alte rude îndrăgite. Vă garantăm că, deși este un obicei pe cale de dispariție, aduce multă bucurie celor care primesc scrisorile.
22. Participați la o sesiune foto specifică de Crăciun. Dacă în localitatea dvs. nu există studiouri care să organizeze sesiuni foto de Crăciun, suntem siguri că iese multă voie bună și cu o sesiune DIY organizată în casă, cu poze făcute chiar și cu telefonul.
23. Decorați o căsuță de turtă dulce. Rețeta de Turtă dulce o aveți mai sus, așa că acum nu rămâne decât să descărcați printabilul de aici, care vă va ajuta să decupați perfect pereții și acoperișul. Spor la treabă!
24. Mergeți la Biserică sau pur și simplu mulțumiți Domnului. Faceți o listă cu lucrurile/evenimentele pentru care v-ați simțit binecuvântat în anul 2022. A mulțumi Domnului pentru binecuvântările primite este un moment bun de respiro într-o societate sugrumată de consumerism.
25. Creați un Dreamboard al familiei pentru anul ce urmează. Adunați-vă cu toții în jurul unei cești de ceai și puneți-vă visele pe hârtie. Desenați, decupați din reviste sau notați ce anume ați dori să faceți împreună în anul 2022. Lipiți apoi Dreamboardul într-un loc vizibil pentru toată lumea. Punem pariu apoi că planetele se vor alinia și veți reuși să bifați mai multe lucruri din Dreamboardul familiei voastre?
26. Faceți recensământul anului 2022. Credem că este o activitate perfectă pentru a fi realizată în familie. Discutați despre ce v-a plăcut și ce nu v-a plăcut la anul 2022. Ce lecții ați avut de învățat? Și ce poate fi mai bine în anul ce urmează?
27. Faceți un om de zăpadă.
28. Citiți copilului din biografia unui om care vă inspiră. Editurile din România au publicat în ultimii ani destul de multe biografii potrivite pentru copii, așa că aveți de unde alege una potrivită.
29. Bătaie cu perne. Consumați energia copilului cu o bătaie sănătoase cu perne.
30. Mergeți la un concert de colinde. De regulă în luna decembrie există concerte de colinde organizate fie în săli de spectacole, fie chiar la Biserică. Dacă pandemia vă ține în casă, cu siguranță puteți găsi un concert minunat pe Youtube.
31. Învățați un colind deosebit.
32. Faceți decorațiuni din pastă de sare homemade. Pregătiți o pastă de sare din următoarele ingrediente: 1 cană făină, 1 cană sare fină, 1/2 cană apă și 1 lingură ulei. Întindeți aluatul ca să aibă o grosime aproximativă de 5 mm și începeți să decupați forme. Foarte frumoase ni s-au părut decorațiunile din amprenta copilului. Reni, Moși Crăciuni, Spiriduși...toți pot prinde formă din mâinile copilului.
Formele se țin la cuptor la 120 grade pentru aproximativ 2 ore. Se lasă peste noapte să se usuce bine și se pictează după plac a doua zi.
Vă spunem din propria experiență că aceste forme rezistă foarte bine peste ani. La noi au ajuns cu brio în cutia cu amintiri.
33. Faceți un colaj video cu toți membrii familiei. Puteți să îi întrebați câteva întrebări scurte precum ce le-a plăcut la anul 2021 sau ce planuri au pentru anul următor. La final uniți video-urile într-un singur colaj. Sau, și mai distractiv, lăsați copilul să joace rolul reporterului, însă nu ratați să îl puneți și pe el în rolul de intervievat.
34. Bătaie cu bulgări de zăpadă.
35. Invățați/povestiți copiilor despre nașterea Domnului Iisus Hristos. Credem că e important ca în măcar una din cele 24 zile de Advent să povestim copiilor despre nașterea Domnului Iisus Hristos. Explică-i copilului ce sărbătorim de Crăciun, astfel încât acesta să înțeleagă însemnătatea religioasă a sărbătorii.
36. Pregătiți mere coapte cu scorțișoară. Mirosul de scorțișoară va invada întreaga locuință și va aduce bună dispoziție tuturor.
37. Peisaj de iarnă din Plastilină. Aveți tot ce vă trebuie în Kitul Peisaj de la Polul Nord.
38. Mergeți să cumpărați împreună bradul de Crăciun. Alegeți un brad care ulterior să poată fi plantat în grădină. Profitați de ocazie ca să explicați copiilor cât e de important să avem grijă de mediul în care trăim.
39. Pregătiți biscuiți pentru Moș Crăciun. Unt, făină, zahăr...pe internet găsiți numeroase rețete simple de biscuiți. Nu uitați ca în seara de Crăciun să îi lăsați și Moșului vreo 2 biscuiți din care să mănânce atunci când va aduce daruri.
40. Cântați colinde. Nu îți face griji dacă vocea nu e punctul tău forte. Copiii vor aprecia că faceți o activitate împreună, iar colindele vor da o stare bună tuturor.
41. Faceți felicitări cu amprentele copiilor. Hârtie, acuarele și apă – și vă garantăm că vor ieși felicitări bune de ținut amintire. Oferiți-le apoi bunicilor, prietenilor sau cadrelor didactice felicitări făcute chiar de copii.
42. Decorați o coroniță/decorațiune de pus pe ușă. Dacă ați avut inspirație să adunați conuri de brad în această toamnă, aveți o mare parte din cele necesare realizării unei coronițe mai neconvenționale. Lăsați copilul să dea tușa finală, astfel încât să fie mândru la final de ce a meșterit.
43. Organizați osesiune de Skype/Zoom cu rudele sau prietenii îndepărtați. Pentru că pandemia s-ar putea să nu vă dea voie să vă vizitați toate rudele, organizați o sesiune de Skype/Zoom cu cineva drag copilului.
44. Colorați Scena Nașterii Domnului. Găsiți un desen numai bun de colorat în fișele pregătite de noi https://joujou.ro/blog/Calendar-Advent-Activitati-GRATUIT-b44.html.
45. Faceți fulgi de zăpadă din hârtie. Nu e deloc complicat să faceți fulgi de zăpadă din hârtie. În imaginea de mai jos puteți vedea exact pașii. Primii 5 pași sunt standard pentru orice model de fulg de zăpadă, iar la pasul 6 puteți fi creativi cu privire la modelul desenat. Creați împreună modele diferite și agățați fulgii de zăpadă la geam.
46. Faceți decorațiuni din scorțișoară. Cu bețe de scorțișoară puteți face brăduți și reni parfumați, numai buni de pus în brad.
47. Inventați împreună o poveste de Crăciun. Un exercițiu pe care îl facem noi uneori este să inventăm povești în care ne completăm reciproc. Mama spune o propoziție, copilul continuă, apoi urmează tatăl și tot așa. Făuriți o poveste despre iarnă și Crăciun în care personajul principal să fie chiar copilul dvs.
48. Decorați ușa de la intrare sub forma unui om de zăpadă.
49. Citiți povestea lui Moș Nicolae. Știai că Moş Nicolae este numit și Sân-Nicoară? Sau că Moș Nicolae vine călare pe un cal alb și aduce daruri copiilor? Cu siguranța cei găsi numeroase lucruri interesante despre Moș Nicolae, pe care să le povestești și copiilor tăi.
50. Ascultați muzică clasică care se potrivește perioadei Crăciunului. Poate Spărgătorul de Nuci, de Ceaikovski sau Anotimpurile lui Vivaldi. Puteți chiar să decorați un Spărgător de Nuci, în timp ce vă bucurați pe muzica lui Ceaikovski.
51. Faceți împreună o faptă bună. Crăciunul este despre bunătate. Este despre valori și despre a transmite principii sănătoase generațiilor viitoare. Așa că faceți împreună cu copilul o faptă bună. Pregătiți o masă caldă pentru cineva la nevoie, faceți cumpărăturile pentru bătrânica de la etajul 2 care nu mai poate ieși din casă sau curățați zăpada din fața casei bunicuțului de la capătul aleii. Sigur veți găsi idei bune de a vă implica în comunitate.
52. Faceți schimb de roluri pentru o seară. Copiii adoră jocurile de rol. Dați-le șansa să aibă rolul de părinte pentru o seară, în timp ce dvs. sunteți copilul. S-ar putea să fiți surprinși despre cum joacă rolul dvs. Și să observați niște gesturi sau reacții pe care nici nu știați că le aveți.
53. Mergeți la o plimbare ca să vedeți luminile de Crăciun din oraș. Aproape fiecare oraș îmbracă straie de sărbătoare în luna decembrie. Mergeți la o plimbare seara pe străzile principale ale orașului și admirați decorațiunile. Chiar dacă pe voi nu vă vor impresiona, pentru copii va fi un eveniment deosebit.
54. Faceți o hrănitoare de păsări. Frigul nu le este prielnic micuțelor zburătoare, care își găsesc tot mai greu hrană în anotimpul rece. Amestecați unt de arahide cu semințe de păsări și puneți această paste pe conuri de brad pe care le veți putea apoi agăța în copaci. Vrăbiuțele vă vor fi recunoscătoare!
55. Organizați o seara pentru a viziona filmul Singur acasă. Mărturisesc că seriile Singur acasă i-au amuzat teribil pe copiii mei, astfel încât și-au propus să le revadă cu drag și anii următori.
56. Decorațiuni din tuburi de hârtie igienică. Imaginația nu are limite, iar din tuburi de hârtie igienică puteți face numeroase decorațiuni. Oameni de zăpadă, Moși Crăciuni, reni și spiriduși – toate se pot realiza cu puțină îndemânare.
57. Faceți Zăpadă artificială. Dacă zăpada adevărată lipsește, faceți cu cei mici zăpadă artificială într-un borcan. Aveți nevoie de aproximativ 500 g de bicarbonat, o mână plină de spumă de ras (sugerez sa folosiți o spumă de ras fără parfum dacă este posibil), 2 picături ulei de lavandă și sclipici (opțional). Vedeți tutorialul despre cum se face zăpada artificială în video-ul următor:
58. Picnic în sufragerie. Dacă vremea de afară nu ne mai permite să mergem la picnicuri, profitați de ocazie să organizați un picnic matinal chiar în ... sufragerie. Adăugați puțină ciocolată caldă la picnicul vostru și succesul este garantat.
59. Faceți împreună un glob de Iarnă. Ce poate fi mai frumos decât un glob de iarnă pus pe noptiera copilului în serile friguroase de decembrie? Puteți opta pentru o variantă DIY într-un borcan, cu instrumente la îndemână, sau puteți lua un kit care conține tot ce aveți nevoie și include și instrucțiuni pas cu pas.
60. Faceți împreună un brăduț neconvențional. Organizați o drumeție în pădure și luați crengi uscate din care să creați un brăduț neconvențional. Decorațiuni cu instalație de brad și globuri luminoase pentru un efect wow.
61. Si o idee bonus :) Faceți globuri de zăpadă, cu pozele copiilor. Sunt numai bune de dăruit bunicilor. Și dacă aveți nevoie de globuri, găsiți la noi în shop cu doar 9 lei bucata. Ca să reziste în apă, e bine să plastifiați pozele copiilor. Adăugați apă și sclipici sau zăpadă artificială și voila...globul e gata. Găsiți materialele necesare chiar aici: Glob zăpadă.
Peste 120 de Seturi creative de Crăciun
Dragilor, sperăm că v-au plăcut ideile propuse de noi. Dacă doriți extra inspirație pentru Crăciunul acesta nu uitați să aruncați un ochi în shop-ul nostru, la secțiunea Crafturi de Crăciun. Avem peste 120 de seturi și materiale cu care să aveți parte de un Crăciun Magic.
Ce mai găsiți util la noi pe blog cu tematică de Crăciun?
De-a lungul timpului am publicat mai multe articole care s-ar putea să îți placă:
- Top 21 idei de Calendare de Advent pentru a îndulci așteptarea Crăciunului
- Activități DIY de Crăciun pentru copii - Partea I
- Activități DIY de Crăciun pentru copii - Partea II
- Calendar de Advent cu 25 de activități - Descarca GRATUIT
- Scrisoare catre Mos Craciun - 12 modele de scrisori - Descarca GRATUIT
Și dacă îți plac materialele noastre, te invităm să te înscrii la newsletter ca sa fii la curent cu toate articolele din blog-ul nostru. Pentru că pe JouJou.ro ne place să credem că oferim mai mult decât jucării educative pentru copii, ci și multe idei de activități pe care le puteți face cu copiii, cu un buget redus.
Comentarii
Nu exista nici un comentariu
Lasa un comentariu