Dovleac de Halloween: Cum să cioplești un dovleac în 6 pași simpli + 30 Dovleci care să te inspire

Postat de: JouJou.ro In: Activitati copii Pe:

Disclaimer: Acest articol este scris tocmai pentru că anul acesta echipa JouJou va ciopli pentru prima dată un dovleac de Halloween. Pentru că da...Halloween-ul este o tradiție în țări precum Statele Unite ale Americii, pe care cu greu am adoptat-o și noi în România. Însă am descoperit că sub ‘umbrela’ Halloween-ului putem face multe activități cu copiii. Iar anul acesta vom pune și noi în practică mai multe activități din cele sugerate în articolele noastre.

Așa că articolul acesta este și pentru tine, dacă și tu te afli pentru prima dată față în față cu Dovleacul de Halloween.

Dacă ești pregătit să te aventurezi în lumea cioplirii dovlecilor, iată pașii clari și câșiva tips & tricks pentru a te ajuta să obții rezultate impresionante.

Pasul 1: Alegeți Dovleci potriviți

Primul pas este să alegi dovlecii potriviți pentru cioplire. Caută dovleci cu o suprafață netedă și uniformă, fără pete sau imperfecțiuni mari. Dimensiunea și forma pot varia în funcție de preferințele tale, dar asigură-te că dovleacii sunt suficient de mari pentru a putea ciopli cu ușurință. Dacă dorești să creezi modele complexe, poate fi mai bine să alegi un dovleac mai mare.

Dimensiunile ideale ale unui dovleac pentru a obține o cioplire frumoasă depind de tipul de design pe care dorești să-l creezi și de nivelul tău de experiență în cioplire. Iată câteva sugestii generale:

1.                Mărime medie sau mare: Dovlecii de dimensiuni medii sau mari sunt, în general, mai potriviți pentru cioplire, deoarece oferă mai mult spațiu pentru detalii și pentru a crea designuri complexe. Un dovleac cu un diametru de aproximativ 25-30 de centimetri este o alegere bună pentru majoritatea proiectelor.

2.                Formă rotundă sau ușor ovală: Dovlecii cu forme rotunde sau ușor ovale sunt mai ușor de cioplit și de lucrat. Formele simetrice sunt mai potrivite pentru a crea fețe și modele echilibrate.

3.                Suprafață netedă și uniformă: Alege un dovleac cu o suprafață netedă și uniformă, fără pete sau imperfecțiuni. Acest lucru va facilita procesul de cioplire și va contribui la aspectul final frumos al dovleacului.

4.                Grosimea coajei: Grosimea coajei dovleacului este importantă pentru a permite luminii să strălucească prin el. Asigură-te că peretele interior al dovleacului are cel puțin 2,5-3 centimetri grosime pentru a permite o iluminare adecvată.

5.                Greutatea potrivită: Dovleacul ar trebui să fie suficient de greu pentru a sta în picioare fără să se răstoarne ușor. Un dovleac prea ușor poate fi instabil și dificil de lucrat.

În cele din urmă, dimensiunile ideale pot varia în funcție de preferințele tale personale și de abilitățile tale de cioplire. Dacă ești la început și vrei să te familiarizezi cu cioplirea dovlecilor, poți începe cu un dovleac de dimensiuni medii pentru a dobândi experiență. Pe măsură ce te simți mai încrezător, poți experimenta cu dovleci mai mari și mai complexi pentru a crea opere de artă spectaculoase de Halloween.

Pasul 2: Procură instrumentele necesare

Pentru a ciopli un dovleac de Halloween, vei avea nevoie de următoarele instrumente și materiale:

1.                Cuțit mare cu lama ascuțită

2.                Cuțit mic sau cutter pentru detalii fine

3.                Lingură mare sau scobitoare pentru a scoate miezul dovleacului

4.                Șabloane sau desene pentru a ghida cioplirea (opțional)

5.                O lumânare sau o lumânare LED pentru a ilumina dovleacul

Dar hai să îți dăm un pont. Poți cumpără un set de 5 instrumente de sculptat dovleci Halloween + 7 modele de sculptat direct din magazinul nostru și te scutim de dureri de cap. Trusa de scule cu 5 unelte pentru sculptarea unui dovleac de Halloween conține, de asemenea, un ghid și 7 șabloane și imagini. Pe scurt, e setul perfect pentru începători ca noi.

Pasul 3: Pregătește dovlecul

Începe prin a spăla dovleacul în exterior, astfel încât să nu aibă pământ sau alte urme e murdărie pe el. Apoi taie un capac sub formă de cerc sau pătrat în partea superioară a dovleacului și îndepărtează cu grijă capacul. Folosește lingura sau scobitoarea pentru a scoate toate semințele și miezul din interior. Asigură-te că pereții interiori ai dovleacului sunt netezi și curați.

Pasul 4: Alege un model pentru fața Dovleacului

Acum poți decide dacă vrei să cioplești dovlecul după un șablon existent sau dacă preferi să creezi propriul desen. Dacă alegi să folosești un șablon, te poți inspira din poza următoare și poți replica pe dovleacul tău modelul dorit. Poți contura șablonul pe dovleac într-un mod discret (folosind un cuțit mic) sau poti folosi markerul ca să trasezi liniile.

Pasul 5: Ciopliți dovlecul

Cuțitele mari și mici vor fi folosite în funcție de complexitatea modelelor. Cuțitul mare este potrivit pentru tăierea contururilor mari și pentru a îndepărta bucățile mari de coajă, în timp ce cuțitul mic sau cutterul este ideal pentru detalii fine.

Începe cu tăierea contururilor mari și lucrează de la exterior spre interior. Păstrează mâinile și degetele departe de zona de tăiere pentru a evita rănirea. Cioplește cu grijă, iar dacă simți că se încurcă, oprește-te și reia tăierea cu atenție.

Pasul 6: Iluminează Dovlecul

Odată ce ai terminat de cioplit și curățat dovleacul, este timpul să-l iluminezi. Personal recomandăm folosirea unei lumânări LED pentru a crea un efect frumos, fără a vă expune niciunui pericol . Pune lumânarea în interiorul dovleacului și așază capacul înapoi pe partea de sus. Bucură-te de dovleacul luminos și parfumat alături de cei dragi.

 

Tips & Tricks suplimentari pentru Cioplirea Dovlecilor de Halloween

Pentru a prelungi viața dovlecilor ciopliți, poți păstra dovlecii în frigider când nu sunt expuși în aer liber. Acest lucru îi va ajuta să reziste mai mult timp.

Dacă nu ești sigur de abilitățile tale de cioplire, începe cu un model simplu și avansează pe măsură ce te simți mai încrezător.

Poți experimenta cu culorile și texturile, folosind vopsele sau alte materiale creative pentru a-ți adăuga unicitate dovlecilor tăi.

Nu uita să fii creativ și să te distrezi în timpul procesului de cioplire. Cu cât te simți mai inspirat, cu atât dovleacul tău va arăta mai impresionant.

Iar dacă ai nevoie de surse extra de inspirație, iată mai jos 30 de idei de dovleci de Halloween.

dovleac-halloween-0.jpg

dovleac-halloween-1.jpg

dovleac-halloween-2.jpg

dovleac-halloween-3.jpg

dovleac-halloween-4.jpg

dovleac-halloween-5.jpg

dovleac-halloween-8.jpg

dovleac-halloween-10.jpg

dovleac-halloween-12.jpg

dovleac-halloween-13.jpg

dovleac-halloween-14.jpg

dovleac-halloween-16.jpg

dovleac-halloween-17.jpg

dovleac-halloween-18.jpg

dovleac-halloween-20.jpg

dovleac-halloween-21.jpg

dovleac-halloween-22.jpg

dovleac-halloween-23.jpg

dovleac-halloween-25.jpg

dovleac-halloween-26.jpg

dovleac-halloween-27.jpg

dovleac-halloween-28.jpg

dovleac-halloween-29.jpg

dovleac-halloween-15.jpg

dovleac-halloween-19.jpg

dovleac-halloween-6.jpg

dovleac-halloween-7.jpg

dovleac-halloween-11.jpg

dovleac-halloween-24.jpg

Și dacă îți plac materialele noastre, te invităm să te înscrii la newsletter ca sa fii la curent cu toate articolele din blog-ul nostru. Pentru că pe JouJou.ro ne place să credem că oferim mai mult decât jucării educative pentru copii, ci și multe idei de activități pe care le puteți face cu copiii, cu un buget redus. 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Lasa un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie
Consimțământ pentru cookie-uri