Planșe de colorat - Descarca GRATUIT 4 seturi de planșe

Postat de: JouJou.ro In: Activitati copii Pe:

Activitățile de colorat reprezintă o parte esențială a dezvoltării copiilor și sunt o modalitate distractivă și educativă prin care aceștia își pot dezvolta abilitățile cognitive, motorii și emoționale. În acest articol, vom explora importanța activităților de colorat pentru copii, dezvoltarea abilităților pe care le susțin  și momentul potrivit pentru a le introduce în viața copiilor. Și cel mai important, vă vom da oportunitatea de a descărca planșe de colorat pentru copii, cu diferite tematici.

Activitățile de colorat pot fi introduse în viața copiilor încă de la o vârstă fragedă, începând de la aproximativ 18 luni până la 2 ani. Cu toate acestea, fiecare copil se dezvoltă în mod diferit, așa că este important să observăm semnele de interes și de pregătire înainte de a introduce coloratul în rutina lor zilnică.

 

Ce abilități își dezvoltă copiii atunci când colorează?

Dezvoltarea abilităților motorii fine

Activitatea de colorat implică folosirea mâinilor și a degetelor pentru a controla creionul sau pensula. Conform studiului publicat în jurnalul "Frontiers in Psychology" în 2016, intitulat "Efectele coloratului asupra anxietății, stării de spirit și perseverenței", un prim beneficiu al activității de colorat este chiar îmbunătățirea coordonării mână-ochi și dezvoltarea abilităților motorii fine la copii. În cadrul acestui studiu, 85 de studenți au fost repartizați aleatoriu în 2 grupuri: un grup căruia i s-a solicitat de coloreze o imagine folosind orice culoare doreau, și un alt grup în care li s-a cerut să  coloreze o imagine după o altă imagine pre-colorată. Rezultatele au arătat efecte pozitive ale colorării, cu o reducere mai mare a anxietății și dovezi de perseverență mai mare în grupul care a colorat la liber, după propria dorință, imaginea oferită.

Reducerea stresului și anxietății

În ultimii ani cărțile de colorat pentru adulți au devenit tot mai populare. E limpede deci că activitatea de colorare ajută la deconectarea de grijile zilnice, la reducerea stresului și a anxietății. Iar dacă ai nevoie de vreo dovadă în acest sens, află că un studiu publicat în revista "Art Therapy" în 2017, intitulat " Efectul coloratului asupra reducerii stresului " a constatat că coloratul poate reduce nivelurile de stres și anxietate la copii, oferindu-le o modalitate relaxantă de a-și exprima emoțiile.

Îmbunătățirea concentrării și a atenției

Coloratul necesită răbdare și concentrare, ajutând copiii să dezvolte abilități importante în domeniul atenției. Un studiu din 2019, publicat în "Art Therapy" sub titlul " Efectele coloratului asupra atenției și creativității la adulți ", sugerează că această activitate poate îmbunătăți, de asemenea, starea de mindfulness și concentrarea la copii și adulți deopottrivă.

Dezvoltarea creativității

O planșă de colorat oferă copiilor ocazia de a-și exprima creativitatea prin alegerea culorilor și a modului în care le combină. Acest proces stimulează imaginația și gândirea creativă. Un studiu din 2018, publicat în "Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts," a arătat că activitatea de colorat poate spori abilitățile creative ale copiilor.

 

Alegerea instrumentelor de colorat

 

Când alegem instrumente de colorat pentru copii, trebuie să fim atenți la următoarele aspecte:

1.      Siguranța: Asigurați-vă că instrumentele de colorat sunt non-toxice și potrivite pentru vârsta copilului. Evitați creioanele de colorat sau culorile care conțin substanțe toxice sau periculoase, cum ar fi plumbul sau alte metale grele. Asigurați-vă că produsele pe care le cumpărați sunt certificate ca fiind non-toxice și sigure pentru copii. Verificați etichetele și asigurați-vă că produsele respectă standardele de siguranță. Recomandăm cu drag brandul Carioca, a căror produse sunt testate și certificate pentru a fi folosite în siguranță de copiii de toate vârstele. 

2.      Dimensiunea: Creioanele sau markerele ar trebui să fie ușor de manevrat pentru mâinile mici ale copiilor. Evitați creioanele cu vârfuri ascuțite sau piese mici care pot fi înghițite sau pot prezenta riscul de sufocare pentru copii mici. Optați pentru creioane cu vârfuri rotunjite și produse de colorat care sunt potrivite pentru vârsta copilului. Spre exemplu, pentru copiii cu vârstă de 2 ani un set ideal este Primul meu set de creioane cerate ergonomice de la Créa Lign, creioanele cerate din acest set fiind special concepute pentru mâinile mici ale copiilor. 

3.      Durabilitatea: Optați pentru instrumente de calitate, care nu se rup sau se usucă repede. Evitați instrumentele de colorat care se pătează sau care sunt dificil de curățat de pe haine sau mobilier. Este important să alegeți produse care pot fi șterse sau îndepărtate ușor în cazul unor eventuale pete. Un exemplu perfect de "Așa da" sunt cariocile Carioca BabyVvârf special, scurt și rotund, rezistent la apăsare, cerneală non-toxică care se curăță foarte ușor doar cu apă, și capac în formă specială pentru a nu putea fi înghițit de copiii foarte mici, dar și ventilat, antisufocare în caz de înghițire accidentală (de copiii mai mari). 

4.      Variație: Oferiți copiilor o varietate de instrumente de colorat pentru a le stimula creativitatea, precum creioane colorate, markere, acuarele și pasteluri. Când alegeți instrumente de colorat, asigurați-vă că acestea sunt potrivite pentru vârsta și nivelul de dezvoltare al copilului. Evitați seturile de colorat prea complexe sau care pot frustra copilul prin dificultatea lor.

 

Planșe de colorat

Planșele de colorat sunt o modalitate distractivă și educativă de a stimula creativitatea și imaginația copiilor. Tematicile precum dinozaurii, unicornii, poveștile și vehiculele sunt printre cele mai populare și captivante alegeri pentru planșele de colorat.

Planșe de colorat dinozauri - Descarcă de aici

Dinozaurii, fascinanți prin dimensiunea și variabilitatea lor, permit copiilor să exploreze istoria Pământului și să înțeleagă evoluția vieții pe Terra. Prin colorarea dinozaurilor, copiii pot dezvolta cunoștințe despre speciile preistorice și pot crea lumi fantastice.

Planșe de colorat unicorni - Descarcă de aici

Unicornii, simboluri ale magiei și frumuseții, sunt iubiți de copii pentru aura lor mistică. Colorarea unicornilor îi ajută pe cei mici să-și pună în valoare imaginația și să creeze scene desprinse din povești de basm.

Planșe de colorat povești - Descarcă de aici

Poveștile reprezintă o tematică adorată de copii, oferind planșelor de colorat posibilitatea de a reda scene din povești celebre sau de a inventa povești proprii prin intermediul culorilor și al desenelor.

Planșe de colorat vehicule - Descarcă de aici

Vehiculele, de la mașini la avioane și vapoare, stimulează interesul pentru tehnologie și explorare. Prin colorarea acestor vehicule, copiii pot înțelege funcționarea lor și pot să-și imagineze aventuri pe drumuri, în aer sau pe apă.

Și dacă îți plac materialele noastre, te invităm să te înscrii la newsletter ca sa fii la curent cu toate articolele din blog-ul nostru. Pentru că pe JouJou.ro ne place să credem că oferim mai mult decât jucării educative pentru copii, ci și multe idei de activități pe care le puteți face cu copiii, cu un buget redus. 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Lasa un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie
Consimțământ pentru cookie-uri