Cum am crescut viermi de mătase împreună cu copiii? Ciclul de viață al viermelui de mătase

Postat de: Alina Băsu In: Activitati copii Pe:

Un lucru e clar despre familia JouJou: ne plac la nebunie experimentele și ne place să petrecem timp în natură. Așa că atunci când am fost întrebată dacă doresc să cresc, împreună cu copiii, câțiva viermi de mătase, am zis DA fără ezitare. Ce ocazie mai bună pot găsi pentru a le explica copiilor procesul de metamorfoză?

Creșterea viermilor de mătase s-a dovedit a fi o activitate interesantă și educativă pentru copii, care mai mai că ar face-o în fiecare an.  Cum însă Viermii de mătase au nevoie de ceva atenție și îngrijire, iar creșterea lor necesită timp și răbdare, noi personal ne-am avântat în acest experiment doar în 2 ani.

Dacă și voi luați în calcul să explicați procesul de metamorfoză copiilor cât se poate de practic, iată ce trebuie să faceți:

1.                Faceți rost de ouă de viermi de mătase.

Aici sincer nu vă putem da foarte multe sfaturi, însă de principiu ouăle de viermi de mătase pot fi procurate din magazine specializate în creșterea acestor insecte. Noi le-am primit din Iași, de pe un grup creat de o mămică care a dorit să împărtășească din experiența ei cu alți părinți și copii. Sursa de unde luați ouăle de mătase sau larvele de mătase este foarte importantă, întrucât temperatura și condițiile de depozitare pot afecta viabilitatea ouălor.

Explicați copiilor că viermii de mătase încep viața lor sub forma unui ou mic. Arătați-le oul de vierme de mătase și explicați că din el se va dezvolta un vierme mic și gălbui.

 

2.                Asigurați condiții corespunzătoare viemilor de mătase.

Viermii de mătase necesită un mediu cald și umed pentru a se dezvolta în mod corespunzător. Temperatura ideală este de aproximativ 25°C, iar umiditatea trebuie să fie între 70% și 90%. Acum, bineînțeles că la noi în casă nu am avut 70% umiditate, însă ne-am descurcat foarte bine și noi și viermii de mătase cu o umiditate de 50%-55%.

Important e să nu fie foarte rece, viermilor de mătase plăcându-le un mediu mai călduros. Nu e mirare deci, că în topul țărilor cu cea mai mare producție de mătase din lume se află țări călduroase. China este de departe cea mai mare producătoare de mătase din lume, cu o producție anuală de aproximativ 150.000 de tone. Aceasta reprezintă aproximativ 80% din producția mondială de mătase. Alte țări care produc mătase în cantități semnificative includ India, Uzbekistan, Thailanda, Brazilia și Vietnam.

Asigurați-vă că aveți un spațiu adecvat pentru a crește viermii de mătase, cum ar fi o cutie de carton sau o cutie de plastic cu găuri de aerisire și cu o suprafață netedă în interior pentru a evita rănirea viermilor.

 

3.                Hrăniți viermii de mătase

Viermii de mătase se hrănesc cu frunze de dud, care pot fi culese de pe copacii de dud din apropiere. Culegeți frunzele proaspete și puneți-le în cutie, asigurându-vă că acestea sunt curate și fără pesticide. Viermii de mătase vor mânca cantități mari de frunze, deci asigurați-vă că aveți suficiente pentru a-i hrăni în fiecare zi.

Din experiența noastră personală, încercați să faceți rost de frunze de dud din mediul rural...sau oricum să evitați să luați frunze de dud din oraș. Din păcate, la noi o mare parte din viermii de mătase au murit din cauza faptului că frunze de dud din oraș erau fie stropite, fie foarte poluate. Alternativ, dacă faceți rost de frunze de dud de undeva de la țară, le puteți pune într-o pungă în frigider astfel încât să se păstreze proaspete mai multe zile.

 

4.                Observați metamorfoza.

Procesul de metamorfoză a viermelui de mătase de la ou la fluture este numit și ciclul de viață al mătăsii. Acest ciclu de viață este format din patru etape principale: ou, larvă, pupă și fluture.

Etapa 1: Oul - Ouăle de mătase sunt mici, de aproximativ 1-2 mm în lungime, de obicei de culoare galben deschis și sunt depuse pe frunzele de dud sau pe alte plante din familia Moraceae. Durata etapei de ou poate varia între 10 și 14 zile, în funcție de temperatura mediului.

Etapa 2: Larva - După eclozarea oului, iese larva, care este cunoscută sub numele de viermele de mătase. Viermii de mătase cresc rapid în dimensiune, trecând prin patru stadii de dezvoltare. În această etapă, larva mănâncă necontenit și crește semnificativ în dimensiune. Etapa de larvă poate dura între 25 și 30 de zile.

Viermii de mătase sunt foarte curați și delicați. Dacă copiii doresc și sunt suficient de blânzi cu o făptură atât de vulnerabilă precum viermele de mătase, pot să îl țină în mânuță. În cazul nostru, ambii copii au fost încântați să poată atinge viermele de mătase, și să simtă cât de finuț și delicat este acesta.

viermi de matase

viermi de matase

Etapa 3: Pupă - După ce larva ajunge la dimensiunea finală, ea construiește un cocon din mătase și se transformă în pupă. În interiorul coconului, pupa se transformă în fluture. Durata etapei de pupă poate varia între 10 și 14 zile.

viermi de matase cocon

Pentru noi (inclusiv adulții) a fost foarte interesant să descoperim culorile diferite ale coconilor. Astfel am învățat că acești coconi pot avea culori diferite datorită variațiilor de pigmenți și substanțe chimice pe care larvele le acumulează în timpul hrănirii și construcției coconului. De obicei, culorile coconilor sunt determinate de variații genetice, dar și de factori externi precum hrana, lumina și temperatura.

În general, coconii galbeni sau portocalii sunt cei mai valoroși pentru producția de mătase, deoarece aceștia produc cel mai fin și mai alb fir de mătase. Coconii albi sau crem au un conținut mai mic de substanțe colorante și sunt mai puțin valoroși din punct de vedere comercial. Există și alte factori care pot influența culoarea coconului, cum ar fi tipul de vierme de mătase și vârsta pupelor. De exemplu, pupile mai tinere pot produce coconi mai deschiși la culoare decât cele mai în vârstă.

Etapa 4: Fluturele - După ce pupa își termină transformarea, fluturele de mătase iese din cocon. Fluturele nu poate mânca sau bea și trăiește numai câteva zile, timp în care se reproduce și depune ouă. Durata de viață a fluturelui este de aproximativ 4-5 zile.

fluture de matase

Acum că ați ajuns la etapa 4 și aveți noi ouă de viermi de mătase, puteți să optați pentru depozitarea acestora pentru anul următor. Ouăle de mătase sunt foarte durabile și pot fi păstrate timp de mai multe luni, chiar și până la un an, în condiții corespunzătoare de depozitare. O metodă comună de depozitare a ouălor de mătase este plasarea acestora într-un recipient etanș la rece, de exemplu într-un frigider, la o temperatură între 1-5 grade Celsius. Această metodă ajută la prevenirea ecloziunii ouălor, împiedicând dezvoltarea larvelor. Este important ca ouăle să fie plasate într-un recipient etanș pentru a preveni deteriorarea acestora sau pentru a preveni ca umezeala să pătrundă în recipient.

Există câteva diferențe externe între fluturele de mătase femelă și cel masculin. Aceste diferențe pot fi observate prin examinarea dimensiunii corpului, a culorii, a formei aripilor și a altor caracteristici. De obicei, fluturii de mătase femele sunt mai mari decât cei masculi, iar aripile femelelor sunt mai rotunjite și mai largi decât cele ale masculilor. Abdomenul fluturilor de mătase femele are o formă rotunjită, în timp ce abdomenul masculilor este mai subțire și mai lung. Antenele femelelor sunt mai scurte și mai subțiri decât cele ale masculilor.

Unele specii de fluturi de mătase prezintă diferențe în culori. De exemplu, la fluturii de mătase din specia Bombyx mori, aripile femelelor sunt mai deschise la culoare decât cele ale masculilor.

În total, ciclul de viață al mătăsii poate dura între 45 și 60 de zile, în funcție de factori precum temperatura și umiditatea.

5.                Curățați cutia.

Atât în perioada viermilor de mătase, cât și în perioada fluturilor, este important să curățați cutia în care stau aceștia. După ce fluturii de mătase au ieșit din coconi, este important să curățați cutia și să îndepărtați orice resturi sau coconi rămași. Acestea pot atrage paraziți și insecte dăunătoare, care pot afecta dezvoltarea altor viermi de mătase.

Bineînțeles, puteți completa această activitate de creștere a viermilor de mătase cu altele pe aceste tematici. Ca alternativă există un minunat puzzle straturi de la Goki, în care fiecare strat din puzzle prezintă o etapă din ciclul de viață al fluturelui. Puzzle-ul poate fi achiziționat de aici. De asemenea, puteți alege un Mini kit creativ - Ciclul de viata al fluturelui, cu ajutorul căruia copilul poate reproduse din plastilină fiecare etapă din metamorfoza fluturelui.

ciclul de viata al fluturelui

Dragilor, cam aceasta este experiența noastră legată de viermii de mătase. Pentru noi a fost o experiență minunată din care noi, adulții, am învățat foarte multe alături de copii. Vă încurajăm să dați curs experienței dacă puteți. Iar dacă noi vă putem ajuta cu vreun sfat sau informație, lăsați-ne un comentariu sau mesaj.

Te invităm să citești și despre experiența noastră legată de Creșterea fluturilor. 

Și dacă îți plac materialele noastre, te invităm să te înscrii la newsletter ca sa fii la curent cu toate articolele din blog-ul nostru. Pentru că pe JouJou.ro ne place să credem că oferim mai mult decât jucării educative pentru copii, ci și multe idei de activități pe care le puteți face cu copiii, cu un buget redus. 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Lasa un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie