Cum am crescut fluturi împreună cu copiii? Metamorfoza fluturilor

Postat de: Alina Băsu In: Activitati copii Pe:

Ciclul de viață al fluturelui

V-am povestit în articolul anterior de pe blog despre cum am învățat copiii ce însemnă metamorfoza cu ajutorul (practic) al creșterii unor viermi de mătase. În anul următor acestei experiențe, am trecut la nivelul 2 :) creșterea de fluturi. Și, de fapt, creșterea de fluturi a fost mult mai ușoară, întrucât am achiziționat un kit educaţional dezvoltat în cadrul proiectului "Micul biolog", de către Asociaţia pentru consultanţa şi suport educaţional – Cosse.

Metamorfoza fluturilor este un proces uimitor și miraculos. De la ouă la omizi, apoi la coconi/pupă și, în cele din urmă, la fluturi frumoși și colorați, acest ciclu de viață fascinant ne învață despre puterea naturii de a transforma și de a crea. Este o lecție minunată pentru copii și părinți despre perseverență, răbdare și înfrumusețarea vieții. Pe noi ne-a fascinat să urmărim acest miracol al naturii și să fim martorii transformării spectaculoase a fluturilor în frumoasele lor forme zburătoare, cu ajutorul Kit-ului de la Asociația Cosse.

Metamorfoza fluturilor

Metamorfoza fluturilor este asemănătoare cu cea a viermilor de mătase. Această transformare are loc în patru etape distincte: oul, omida, pupa și fluturele adult. Fiecare etapă are caracteristici și importanță aparte în ciclul de viață al fluturilor.

metamorfoza fluturilor

Etapa 1: Oul

Metamorfoza începe cu depunerea ouălor de către fluturele adult pe o plantă gazdă adecvată. Oul este mic și fragil, de obicei atașat de frunze. Durata acestei etape variază în funcție de specie, de la câteva zile până la câteva săptămâni. Este important să oferi un mediu potrivit pentru ouă, cu hrană și condiții de temperatură adecvate.

Etapa 2: Omida

După eclozarea oului, apare omida. Aceasta este etapa de creștere rapidă în care omida se hrănește cu frunze și își mărește dimensiunile. Durata acestei etape poate fi de câteva săptămâni, în funcție de specie. Este esențial să asiguri o sursă constantă de hrană pentru a permite omizii să se dezvolte sănătos și să acumuleze suficientă energie pentru etapa următoare.

Etapa 3: Pupa

Când omida a crescut suficient, își înconjoară corpul cu un cocon numit pupa. În interiorul pupii, se produce cea mai uimitoare transformare. Omida își descompune complet corpul și își reconstruiește țesuturile pentru a forma structura și caracteristicile unui fluture. Această etapă se numește chrysalis sau pupa. Durata poate varia de la câteva zile până la câteva săptămâni, în funcție de specie. În timpul acestei etape, asigură un mediu liniștit și protejat pentru pupă, pentru a permite transformarea completă.

Etapa 4: Fluturele adult

Când transformarea este completă, fluturele adult își deschide coconul și iese. La început, aripile pot fi fragile și pline de lichid. Fluturele își pompează aripile și le întărește, pregătindu-se să zboare. După ce aripile s-au întărit, fluturele caută hrană și partener pentru reproducere. Durata vieții adulte poate varia, de la câteva zile până la câteva săptămâni sau chiar luni, în funcție de specie.

Experiența noastră cu kit-ul de crescut fluturi de la Asociația Cosse

 

Cum vă spuneam, pentru a putea crește fluturi acasă am folosit cu succes kit-ul de la Asociația Cosse. Acesta a inclus toate materialele necesare creșterii: 5 larve de fluturi din specia Vanessa cardui (practic etapa a 2 a a procesului de metamorfoză), hrana necesara dezvoltarii complete a larvelor,  ghid informativ, pavilion fluturi adulți, covoraș iarbă artificială, eprubeta flori.

Pentru hrănirea larvelor (stadiul de omidă) nu aveți nevoie de nimic, întrucât kit-ul include hrană artificială (un amestec de germeni de grâu, faină de soia, fibre de soia, vitamine, agenți de gelifiere și agenți de conservare).  Cele 5 larve sunt puse într-un recipient în care se află hrana artificială, iar acesta nu trebuie deschis decât atunci când larvele devin pupe pentru a fi curățate de pânze și puse în pavilion.

Odată cu transformarea omizilor în fluturi, va trebui să le oferiți și ceva hrană. În cazul nostru noi le-am pus felii de fructe și ne-am bucurat să observăm cum se hrănesc fluturii din acestea. Se pare că am lipsit rău de tot la lecțiile de biologie de la școală, astfel încât nu știam că fluturii au două antene, doi ochi compuși și o proboscidă, cu această din urmă hrănindu-se. Numai bine...am învățat odată cu copii. Proboscisul este o bucată lungă și tubulară, alcătuită din două jumătăți, numite maxile, care sunt lipite împreună. În timpul hrănirii, fluturele desfășoară proboscisul și îl introduce în floare/fruct, ajungând la nectarul dulce din interior. Proboscisul funcționează ca un mic tub flexibil prin care fluturele sorbe nectarul. După ce se hrănește, fluturele își strânge proboscisul pentru a-l păstra protejat.

În poza de mai jos puteți vedea cum fluturele se hrănește cu ajutorul proboscisului. 

Este important de menționat că proboscisul fluturilor Vanessa cardui nu este ondulat sau spiralat, așa cum poate fi văzut la alte specii de fluturi, precum fluturele Papilionidae (fluturele "Paianjen"). Proboscisul lor este lung și flexibil, permițându-le să ajungă la adâncimea necesară în floare pentru a se hrăni cu nectarul.

Asociația Cosse recomandă ca observarea fluturilor să fie făcută pe o perioadă de câteva zile (3 zile, de exemplu), iar apoi fluturii să fie redați naturii. Iar aceasta este o idee cu care noi am rezonat foarte bine, mai ales că fluturii adulți trăiesc în medie 21 de zile. De aceea este foarte important să le permitem să se bucure de viață, să fie lăsați să-și îndeplinească rolul în natură și astfel, să contribuim la creșterea numărului de polenizatori.

Eliberarea fluturilor în natură a fost spectaculoasă. Fluturii au stat pe mânuțele copiilor și le-au adus un strop de magie înainte de a-și lua zborul.

 

10 informații interesante despre fluturii Vanessa Cardui

1.      Vanessa cardui, cunoscut și sub numele de fluturele "Papillon" sau fluturele "Pintenar", este o specie comună de fluture migrator, răspândită pe întreg globul, cu excepția Antarcticii și a continentului sud-american.

2.      Acești fluturi au aripi cu o anvergură medie de aproximativ 5-6 centimetri și o varietate de culori vibrante, precum portocaliu, negru, alb și maro.

3.      Vanessa cardui este renumit pentru migrațiile sale masive. Acești fluturi pot călători pe distanțe lungi, de la câteva sute de kilometri până la mii de kilometri, în căutarea zonelor favorabile pentru hrană și reproducere.

4.      Caracteristică interesantă a acestor fluturi migratori este capacitatea de a detecta viteza și direcția vântului, utilizând antenele lor delicate și sensibile. Acest lucru îi ajută să navigheze în timpul călătoriei lor și să-și găsească drumul către destinație.

5.      Fluturii Vanessa cardui sunt polenizatori eficienți. Pe măsură ce se hrănesc cu nectarul florilor, aceștia transferă polenul de la o floare la alta, contribuind la polenizarea plantelor și la menținerea biodiversității în ecosistemele lor.

6.      În stadiul de larvă, acești fluturi se hrănesc cu o varietate de plante gazdă, inclusiv floarea-soarelui, mătasea-păpădie și muscari. Astfel, pot fi văzuți frecvent în grădini, câmpuri și zone cu vegetație bogată.

7.      Fluturele "Pintenar" este cunoscut și pentru abilitatea sa de a supraviețui în condiții extreme. Acești fluturi pot rezista temperaturilor scăzute și se pot adapta la diferite tipuri de medii, inclusiv deșerturi, câmpii și păduri.

8.      Ciclul de viață al acestor fluturi este completat în aproximativ 4 săptămâni, în care trec prin stadiile de ou, omidă, pupă și fluture adult.

9.      În anumite culturi, fluturele Vanessa cardui este considerat un simbol al schimbării și al transformării. Este adesea asociat cu libertatea și cu ciclul etern al vieții.

10.   Vanessa cardui este una dintre cele mai studiate specii de fluturi, datorită migrațiilor lor și a comportamentului lor unic. Cercetătorii folosesc adesea acești fluturi ca modele pentru a înțelege mai bine procesele migratorii și adaptabilitatea speciei. 

Dragilor, cam aceasta este experiența noastră legată de creșterea fluturilor. Pentru noi a fost o experiență minunată din care noi, adulții, am învățat foarte multe alături de copii. Vă încurajăm să dați curs experienței dacă puteți și să luați legătură cu cei de la Asociația Cosse, întrucât chiar în această perioadă este un moment excelent pentru creșterea fluturilor. Website-ul Asociației este acesta - https://lianaoteleanu.wixsite.com/afterschoolbrasov/lumea-cu-fluturi. Și nu, nu este o colaborare de niciun fel între JouJou și Asociație. Este o dorință a noastră de a promova proiectele educaționale din care copiii au multe de învățat. 

Te invităm să citești și despre experiența noastră legată de Creșterea viermilor de mătase. Și te încurajăm să experimentezi cât mai mult împreună cu copiii, să folosești jucării educative și kit-uri educaționale cât mai variate. 

Și dacă îți plac materialele noastre, te invităm să te înscrii la newsletter ca sa fii la curent cu toate articolele din blog-ul nostru. Pentru că pe JouJou.ro ne place să credem că oferim mai mult decât jucării educative pentru copii, ci și multe idei de activități pe care le puteți face cu copiii, cu un buget redus. 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Lasa un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie
Consimțământ pentru cookie-uri