26 materiale Montessori si variantele lor DIY mult mai ieftine

Postat de: JouJou In: Activitati copii Pe:

Ce înseamnă Montessori?

 

Montessori este o metodă de educație care se bazează pe activitatea independentă a copilului. Această metodă a fost dezvoltată de Maria Montessori, prima femeie medic din Italia, la începutul secolului XX.

 

Prin ce se caracterizează educația Montessori?

Educația Montessori are un succes uriaș la nivel mondial pentru că îi oferă copilului condițiile optime pentru dezvoltarea potențialului său, ducând la formarea unui om împlinit, fericit, responsabil și independent. Educația Montessori se bazează pe două domenii importante: viața practică și dezvoltarea senzorială.

Se concentrează pe educarea holistică a copilului, inclusiv educație fizică, spirituală, socială, mentală și emoțională.

Este important de știut că Montessori este pentru oricine, indiferent de bugetul de care dispune. Te-ai putea gândi, poate, că Montessori se referă exclusiv la jucării fancy, realizate din materiale ecologice, la mobilier simplist și modern și li se adresează familiilor cu bani, însă nu este așa.

Poți aduce metoda Montessori în casa ta, cu un buget mic, dar cu multă voință și un strop de creativitate. Până la urmă Montessori reprezintă o filosofie de viață, un stil de viață alături de copii. Este vorba despre modul în care îi implici în viața de familie, în activitățile casnice, despre modul în care îi îndrumi să își descopere calitățile și abilitățile și despre încrederea pe care le-o acorzi zi de zi.

Bazele educației Montessori și ale parentingului de tip Montessori nu stau în echipamentul pe care îl avem (jucării, mobilier, sală de clasă, cărți), ci în modul în care abordăm și tratăm copilul.

În primul rând avem nevoie noi, ca părinți, de un training prin care să înțelegem această metodă și modul în care trebuie să o implementăm. Este important să ne concentrăm pe felul în care ne creștem copiii – cum le vorbim, cum îi vedem, cum cooperăm cu ei. Pentru asta trebuie să investim timp și resurse interioare pentru a ne transforma pe noi înșine.

 

Care sunt principiile care stau la baza metodei Montessori?

  • Focus pe viața practică. Activitățile practice din viața de zi cu zi sunt o parte importantă a metodei Montessori. Trebuie să analizezi mediul din jurul copilului și să găsești modalități prin care acesta poate fi implicat și încurajat să participe la acivitățile casnice. Este vorba despre activități care nu presupun eforturi financiare din partea părinților. De exemplu, îngrijirea personală, precum spălatul mâinilor, perierea părului, periajul dinților, activitățile de curățenie din casă sau din curte (măturatul, ștersul prafului, udarea plantelor, aranjarea mesei).

  • Frumusețea și ordinea sunt părți importante ale mediului Montessori. Înfrumusețează obiectele din casă împreună cu copilul sau reparați împreună anumite obiecte care s-au deteriorat, amintindu-i celui mic că nu vă puteți permite să le înlocuiți cu altele noi. Adăugați plante verzi, care să dea viață camerei, tablouri sau tapet și organizați jucăriile sau obiectele din cameră în cutii sau coșuri, pentru a armoniza încăperea. De asemenea, păstrează un spațiu ordonat, cu un număr redus de articole, pe care le veți utiliza prin rotație, astfel încât să îi menții permanent interesul pentru acele jucării.

  • Natura și mediul exterior reprezintă un factor important. Parcurile, pădurea, locurile publice, excursiile și plimbările în aer liber le pot oferi copiilor experiențe vii, mult mai puternice decât le-ar putea oferi jucăriile Montessori. Așadar, nu subestima puterea pietrelor, a plantelor, a nisipului sau a penelor de păsări.

  • Simplitatea spațiului de joacă sau a camerei copilului

  • Libertate și limite. Educația Montessori implică libertate, dar cu niște limite bine cunoscute.

  • DIY. Poți crea în casă articole educaționale și jucării inspirate de Montessori, utilizând ingrediente din bucătărie, cutii de carton, nasturi sau orice alte materiale pe care le aveți la îndemână.

Da, îți mărturisim că poți practica Montessori cu un buget redus. Toate materialele acestea frumoase, dar costisitoare, oricât de utile ar fi, nu reprezintă partea esențială a acestei metode. Sigur că jucăriile originale și materialele educaționale Montessori arată grozav și sunt mai rezistente, fiind fabricate din metal sau lemn, dar și variantele DIY sunt foarte utile.

Dacă vrei să implementezi Montessori în familia ta, poți înlocui jucăriile Montessori cu variante realizate din articole de uz casnic sau materiale mult mai accesibile ca preț față de cele originale. Aproape orice jucărie Montessori are o alternativă DiY Montessori mai ieftină. Ai nevoie doar de imaginație și disponibilitate.

Dacă nu ai suficient timp la dispoziție pentru a confecționa acasă materiale Montessori DIY, dar rezonezi cu această metodă și îți dorești să o pui în aplicare cu cel mic, pe site-ul https://joujou.ro/ vei găsi jucării motrice, seturi de construcție din lemn și multe alte jocuri și jucării, pentru toate vârstele, care îi vor dezvolta creativitatea și abilitățile senzoriale.

 

26 de idei pentru realizarea propriilor materiale Montessori DIY

 

1. Tava cu nisip Montessori

Tava de nisip pentru formarea literelor ajută la învățarea alfabetului și a cifrelor.

În varianta DIY poți folosi sare, griș sau mălai, care pe lângă suport în exersarea literelor, îi va oferi celui mic o experiență senzorială inedită. Scrierea cu degetul în nisip sau mălai, eliberează copilul de povara de a ține în mână un instrument de scris și îl ajută să își întipărească în minte conturul literei sau al cifrei. Poți folosi o tavă rotundă, pătrată sau dreptunghiulară.

 


2. Litere din glasspapir Montessori

Literele rugoase sau din glasspapir sunt materiale Montessori de bază în învățarea scrisului și a cititului. Asemenea altor materiale din glasspapir, literele sunt tactile, invitând copilul să atingă și să experimenteze, în timp ce îi trasează conturul cu degetul. Pe plăcuțe de lemn sunt fixate literele decupate din glasspapir fin.

În varianta DIY poți realiza litere decupate din șmirghel sau fetru, pe care le vei lipi pe bucăți de hârtie colorată sau carton.

 

3. Socotitoare cu mărgele colorate Montessori

Cutia cuprinde bare cu mărgele colorate utilizate ca material didactic. Ajută copiii la realizarea operațiilor de adunare și scădere.

Varianta DIY poate fi realizată utilizând sârmă plușată și bile colorate.

 

4. Puzzle forme geometrice Montessori

Material didactic format dintr-o placă din lemn cu trei forme geometrice: pătrat, triunghi și cerc.

Varianta de material DIY se va realiza din două straturi de carton lipite unul peste altul, în care veți decupa formele geometrice.

 

5. Cutia cu fuse numerice Montessori

Cutia cu fuse numerice este un material didactic care presupune două cutii, fiecare cu câte cinci compartimente și 45 de fusuri din lemn. În spatele fiecărui compartiment Fusurile clarifică ideea că numerele reprezintă o anumită cantitate de obiecte separate. Copiii învață să asocieze cantitatea cu simbolul pentru toate numerele de la 0 la 9. Ei vor pune numărul de bețe potrivit în compartimentul corespunzător fiecărei cifre.

Pentru a realiza o varianta DIY Montessori vei folosi un suport din lemn (sau o variantă asemănătoare din carton) și bețe sferice din lemn. Poți folosi și bețe din lemn pentru frigărui sau chiar crenguțe. Totul ține de creativitatea fiecăruia.

 

6. Cercuri cu fracții Montessori

Produsul este un material didactic compus din 10 plăci cu cercuri împărțite în felii de la 1 la 10. Fracțiile sunt realizate din lemn vopsit și lăcuit.

Varianta DIY Montessori se poate realiza din bucăți de fetru tăiate în felii.

 

7. Cutia permanenței Montessori

Acest material Montessori îi învață pe copii conceptul de permanență a obiectului și îi ajută să-și dezvolte coordonarea și abilitățile motorii.

Varianta DIY se poate confecționa dintr-o cutie de carton.

 

8. Cilindri tactili Montessori

Cilindrii de atingere și potrivire le dezvoltă copiilor abilitățile tactile. Ei trebuie să potrivească cele 7 cercuri cu texturi diferite pe tablă.

Pentru varianta DIY a cilindrilor tactili poți folosi o bucată de carton pe care lipești capace de la șervețelele umede. În interiorul lor vei lipi materiale cu diferite texture, nasturi, monede, etc.

 

9. Traseu cu sfere din lemn Montessori

Acest material Montessori îl determină pe copil să urmărească mingea care se mișcă lent pe traseu. Urmărirea mișcării mingii îl va ajuta ulterior la scriere și la citit.

Pentru realizarea variantei DIY ai nevoie de o cutie mai mare sau un capac de la o cutie de carton și de 2 cutii dreptungiulare și înguste, pe care se vor mișca mingile (sau orice obiecte sferice).

 

10. Cilindri sonori Montessori

Cilindrii sonori rafinează auzul și memoria copiilor și îi ajută să îți dezvolte capacitatea de a se concentra pe ascultare. Fiecare pereche de cilindri (unul rosu și unul albastru) face un sunet diferit, atunci când sunt scuturați. Copilul trebuie să asocieze cilindrii care scot aceleași sunete.

Cilindrii sonori în varianta DIY îi poți construi din sticluțe mici din plastic, mate (borcanele de plastic) cu capace în două culori. Dacă nu găsești sticluțe mate, le poți tapeta cu hârtie albă, pentru a masca conținutul. Le poți umple cu zahăr, năut, linte (câte 2 sticluțe din fiecare).

 

11. Sticluțe cu mirosuri Montessori

Aceasta este tot o activitate senzorială, care antrenează simțul olfactiv.

Poți umple câteva sticluțe sau borcănele cu bucățele de vată îmbibate în diferite esențe sau arome naturale precum scorțișoară, cuișoare, condimente, flori.

 

12. Cutia cromatică Montessori

Acest material didactic are scopul de a-i ajuta pe copii să învețe culorile, nuanțele și gama cromatică.

Pentru a construe acasă tabletele color, poți folosi bucăți de lemn (cumpărate din magazine de bricolaj) pe care le tai dreptunghiular. Le șlefuiești cu șmirghel, după care aplici un grund alb. Ulterior le pictezi cu diferite nuanțe de culoare (adaugi treptat mai mult alb în culoare), folosind culori acrilice.

 

13. Sortare și asociere culori Montessori

Acest joc îl ajută pe copil să recunoască mai ușor nuanțele culorilor.

În varianta DIY a acestui joc recomandăm utilizarea cartonașelor cu paleta de culori de la var, pe care le decupezi și le prinzi cu ajutorul cârligelor de rufe.

 


14. Panou senzorial Montessori

Plăcile senzoriale au rolul de a-i ține ocupați pe cei mici și de a-i ajuta să intre în contact cu diferite texturi și obiecte noi, adunate într-un singur loc.

Placa senzorială se realizează folosind o planșă (carton, placaj, lemn, pâslă), adeziv și elementele pe care le vei alege “să îmbrace” panoul. Sunt zeci de variante de obiecte pe care le poți lipi pe panoul sensorial. Alegerea lor ține de imaginația și creativitatea fiecrăruia.

 

15. Covor senzorial Montessori

Covorul senzorial este un material care îi ajută pe copii să experimenteze diferite senzații tactile.

Pentru realizarea covorului senzorial, te poți folosi de diferite obiecte, cu texturi variate, pe care le regăsești prin casă.

 

16. Cutia cu fise Montessori

Cutia cu fise ajută la coordonarea mână-ochi, prin introducerea jetoanelor (fiselor) în fanta de deasupra cutiei.

Nu ai nevoie decât de o cutie micuță din carton, pe care o poți decora după bunul plac și fise din plastic sau lemn.


 

17. Cutie/panou cu încuietori Montessori

Acest joc contribuie la perfecționarea abilităților de coordonare mână-ochi, la învățarea abilităților practice din viața de zi cu zi, la dezvoltarea creativității și a răbdării.

Poți realiza panoul cu încuietori folosindu-te de balamale, lacăte, butoane, zăvoare, mânere, tije filetate cu piuliță, etc.

 

18. Rame/panou sisteme de închidere Montessori

Acest panou cu sisteme de închidere Montessori ajută copiii să își dezvolte abilități motorii fine, dar și să își însușească cunoștințe practice, precum închiderea nasturilor de la pantaloni, legarea șiretului la pantofi și multe altele.

 

19. Cutia misterioasă Montessori

Cu ajutorul simțului tactil, copiii vor ghici ce obiecte se ascund în cutia misterioasă. Cutia misterioasă este un material senzorial care ajută la dezvoltarea tactilă, dezvoltă atenția și concentrarea.

Practic este o cutie în care vei introduce diferite obiecte, pe care cel mic trebuie să le ghicească, doar prin atingere.

 


20. Turnul roz Montessori

Dimensiunea cuburilor variază de la 1 la 10 cm și îl ajută pe copil să perceapă variația mărimilor în 3 dimensiuni. Turnul Montessori roz ajută copilul să își dezvolte coordonarea mână-ochi, să recunoască formele și dimensiunile obiectelor, să aranjeze obiectele în echilibru și să facă distincția între termenii de “mare” și “mic”.

Pentru varianta DIY, poți construi turnul Montessori roz din placaj sau carton robust. Apoi le poți vopsi roz sau le acoperi cu hârtie colorată sau albă, pe care o vei colora ulterior în roz. De asemenea, poți cumpăra cuburile gata făcute de la un magazin de bricolaj sau de la o fabrică de mobilă.

 

21. Bare roșii Montessori

Aceste baghete colorate îl ajută pe copil să vizualizeze variația lungimii, în timp ce înălțimea și lățimea rămân constante. Acest set conține 10 baghete din lemn, cu înălțime și lățime constante (2,5 cm) și cu lungimi ce cresc gradual din 10 în 10 cm, începând de la 10 cm (cea mai scurtă) până la 1 m (cea mai lungă).

Pentru varianta DIY a barelor roșii Montessori, folosește tije din lemn, bine șmirgheluite și finisate, pe care ulterior le pictezi cu culori acrilice.

 

22. Fise și carduri numerice Montessori

Fisele și cardurile numerice Montessori reprezintă un material didactic, care are ca scop cunoașterea faptului că fiecare număr este alcătuit din cantități separate.

O variantă alternativă DIY pentru fisele Montessori ar putea fi pietrele de sticlă decorative, care le vor stârni interesul celor mici. Sigur că poți găsi și alte variante pe care le vei folosi cu succes.

 

23. Discuri întrepătrunse Montessori

Aceste discuri Montessori sunt un material didactic care ajută la dezvoltarea echilibrată a ambelor emisfere cerebrale ale copilului. Este o jucărie recomandată după vârsta de 6 luni, când copilul începe să treacă obiectele dintr-o mână în alta.

Confecționează propriile discuri Montessori, folosind dimensiunile recomandate de noi în imaginea de mai jos. Folosește un lemn de esență moale (tei, brad, pin), șmirgheluit până devine foarte fin, după care poți folosi un ulei de in și lac pentru un finisaj plăcut.

 

24. Cutie sortare forme geometrice Montessori

Cutia din lemn cu sortator și forme geometrice este un material didactic care ajută la cunoașterea și învățarea formelor geometrice și a culorilor.

Poți confecționa varianta DIY utilizând un capac de la o cutie de pantofi, în care decupezi diferite forme geometrice.

 

25. Sacul misterios Montessori

Sacul stereognostic îi ajută pe copii să obiecte ascunse într-un sac, folosindu-și simțul tactil. Ei vor identifica textura, forma, materialul, mărimea și greutatea obiectelor.

Poți folosi tot felul de obiecte, le poți schimba de fiecare data când vă jucați, pentru a stârni curiozitatea și imaginația copilului.

 

26. Tavă sortare culori Montessori

Este un material didactic care îi ajută pe cei mici să învețe culorile și sortarea, să își dezvolte abilitățile motrice și coordonarea mână-ochi.

Pentru realizarea acestui joc de sortare a culorilor în varianta Montessori DIY ai nevoie de o tavă din lemn cu mai multe compartimente și de pietre din sticlă colorate. Poți folosi și alte obiecte mici colorate precum nasturi, capace de sticle sau pompon multicolor.

Frumusețea Montessori stă de fapt în capacitatea noastră de a crea materiale Montessori acasă, fă a cheltui niciun ban. Sperăm să vă fie de folos sursele de inspirație oferite de noi și să implementați cu succes educația Montessori și în familia voastră.

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Lasa un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie