Plastilina – beneficii și rețeta plastilină de casă

Joaca cu plastilină este una dintre preferatele copiilor de toate vârstele. Știai însă că această pastă de modelat a fost fabricată inițial ca un produs de curățat tapet în anii 1930, dar a renăscut ca jucărie educațională în anii 1950? Ei bine, 70 de ani mai târziu, plastilina încă se mai află pe rafturile copiilor, ajutându-i pe aceștia să își dezvolte imaginația. Iar dacă vrei să faci plastilină de casă, la finalul articolului vei găsi o rețetă numai bun de încercat.
5 beneficii ale jocului cu plastilina
1. Dezvoltă abilitățile motorii fine
În timp ce copiii dvs. modelează plastilină în diferite forme, ei își dezvoltă de fapt motricitatea fină. Acțiunile de frământare a plastilinei, strivire, aplatizare și multe altele vă ajută copiii să dezvolte mușchii folosiți în mâini pentru mișcări motorii fine utile în viitor, cum ar fi ținerea unui creion sau utilizarea foarfecilor.
Mai grăitoare decât poza de mai jos nu știu ce ar putea fi. În partea stângă puteți vedea radiografia mâinii unui copil mic, versus în partea dreaptă radiografia mâinii unui copil mai mare (cu vârsta peste 8 ani). Este demn de remarcat faptul că nu se schimbă doar dimensiunea mâinii copilului. Copilul mai mic are cartilaj care în cele din urmă va deveni os prin procesul de osificare endocrină. Acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 6-8 ani. Până atunci plastilina este un instrument ideal pentru dezvoltarea motricității.
2. Îmbunătățește coordonarea mână-ochi
Împreună cu plastilina probabil adesea copiii dvs. au folosit tot felul de instrumente precum foarfece, forme pentru decupat, cuțite din plastic, menite să îi ajute să creeze modelul dorit. Aceste instrumente, care vin într-o varietate de dimensiuni, dezvoltă coordonarea mâinii-ochi a copilului tău, forțându-i să manipuleze materialele pentru a se potrivi ideilor lor.
3. Dezvoltă creativitatea
Indiferent de câte culori de plastilină ai la dispoziție, există un număr nelimitat de creații pe care copiii tăi le pot face din această pastă modelatoare. Crearea de noi modele din plastilină – fie ele animale, forme geometrice, omuleți, obiecte - îi încurajează pe copii să-și dezvolte imaginația și să gândească în moduri noi și inovatoare.
4. Este relaxantă pentru copii
La fel ca jucăriile anti-stres, frământarea plastilinei este excelentă pentru a vă ajuta să vă liniștiți copiii. Jocul cu plastilina poate ajuta la reducerea tensiunii, eliberarea excesului de energie, îmbunătățirea concentrării și exprimarea emoțiilor. Dacă copilul dumneavoastră se simte stresat, joaca cu plastilina s-ar putea să fie remediul perfect.
5. Este educativă
Adesea, este dificil să captezi atenția copiilor când vine vorba de subiecte precum matematica sau cititul. Plastilina este un instrument minunat pentru a vă învăța copiii despre numere, forme, litere și multe altele.
Ce tipuri de plastilină există?
Plastilina clasica
Plastilina clasică este acea pastă de modelat care nu se usucă cu ușurință și poate fi utilizată de copii de mai multe ori. Verde, galben, albastru, roșu sunt printre culorile de bază găsite în cele mai multe seturi de plastilină, copiii putând însă combina culorile și descoperi noi nuanțe uimitoare.
Silk clay
Silk clay este o pastă de modelat pe care noi o adorăm. Silk Clay este un tip de plastilină flexibilă, moale și ușoară, care își păstrează textura fina și cauciucată când este uscată. În cazul în care plastilina devine prea tare în timpul modelării, se adaugă apă și se framantă bine până își recapată elasticitatea.
Diferența principală dintre Silk clay și plastilina clasică este că silk clay-ul se întărește și permite astfel crearea unor jucărioare cu care copiii se pot juca pe termen lung. În echipa JouJou am descoperit cât de versatilă este această pastă, mai ales prin prisma culorilor foarte variate. Unul din kit-urile pe care le-am folosit în scop educativ a fost cel cu Silk clay in culorile pielii, cu ajutorul căruia am vorbit copiilor despre diversitate culturală și despre frumusețea oamenilor indiferent de culoarea pielii lor.
Foam clay
Foam clay-ul este o altă descoperire în materie de paste modelatoare. Pasta Foam clay nu este toxică, nu se împrăștie, nu se lipește de haine sau covor. Spuma este realizată dintr-o pastă de lipit specială și bile de polistiren ce permit modelarea la nesfârșit.
Asemenea Silk Clay-ului, și Foam Clay-ul se întărește odată ce este lăsat la aer. Puteți combina Foam Clay cu obiecte din lemn, polistiren, ceramică, etc. În shop-ul nostru găsiți diverse seturi de Foam clay, de la unele cu bilute mici, altele cu biluțe metalizate, până la Foam clay cu biluțe de polistiren mari.
Spumă modelatoare Soft foam
Deși vizual se aseamănă mult cu Foam clay, spuma modelatoare Soft foam nu se întărește dacă e lăsată la aer. Consistența aerată o face ușor de modelat chiar și pentru mânuțele mici. Avantajul principal al Soft foam-ului este că poate fi reutilizat de multe ori, mai ales dacă e păstrat în condiții bune.
Puteți ascunde jucării micuțe în soft foam și lăsați copiii să frământe spuma până descoperă surprizele dinăuntru. Sau puteți realiza împreună cu copiii animaluțe, forme geometrice, vehicule, etc.
Plastilina de casa
Dacă sunteți în căutarea unei rețete de plastilină de casă ieftine, non-toxice și rapide, să știți că nu e o utopie. Ea chiar există!
Ingrediente plastilină
• 2 căni de făină
• 1 cană sare fină
• 1 lingură ulei
• 1 cană apă rece
• colorant alimentar lichid (opțional)
Dacă doriți să utilizați colorant alimentar, asigurați-vă că îl amestecați cu apa înainte de a-l adăuga la celelalte ingrediente. Se amestecă toate ingredientele împreună. Frământați amestecul până când are consistența unui aluat. Și gata! Dacă plastilina e prea lipicioasă, mai adăugați putină faină. Acum aveți plastilina DIY pe care o puteți ține în cutii de plastic sau pungi cu ziplock și folosi un timp îndelungat.
Opțional mai multe rețete de plastilină de casă includ și 1-2 lingurițe cremă tartar (agent natural de creștere). Însă cum în casele românilor crema de tartar nu este un ingredient nelipsit, noi am omis să o punem, iar plastilina a ieșit minunată!
In Same Category
- Dovleac de Halloween: Cum să cioplești un dovleac în 6 pași simpli + 30 Dovleci care să te inspire
- Planșe de colorat - Descarca GRATUIT 4 seturi de planșe
- Cum am crescut fluturi împreună cu copiii? Metamorfoza fluturilor
- Cum am crescut viermi de mătase împreună cu copiii? Ciclul de viață al viermelui de mătase
- Fișe de colorat Sylvanian families - Descarcă GRATUIT
Comentarii
Nu exista nici un comentariu
Lasa un comentariu