Metode eficiente de curățare a jucăriilor

Te-ai întrebat vreodată câți germeni sunt pe jucăriile copiilor tăi?
Ei bine, sociologul din echipa JouJou nu s-a putut abține și a făcut un mic research ca să vadă ce spun studiile în domeniu :). 80% din jucăriile de pluș conțin bacterii dăunătoare, în timp ce una din patru jucării sunt contaminate cu bacterii provenite din materiile fecale. 20% din plușuri nu sunt spălate niciodată, și nu e de mirare că o mare parte din bacteriile de pe plușuri pot provoca probleme digestive (80% din plușuri erau contaminate cu staphylococcus spp.)
Cercetările, efectuate de un cunoscut producător de produse de curățenie de la nivel mondial, au descoperit că 90% dintre copii își aruncă regulat jucăriile iubite pe podea, de unde acestea se contaminează cu diverși germeni. Dar una peste alta, mâinile nespălate sau plimbările cu jucăriile în spațiile publice sunt “ideale” pentru contaminarea acestora. Transferul de bacterii este în ambele direcții, adică de pe mâinile copiilor pe jucării și de pe jucării înapoi pe mâinile copiilor. Detalii despre rezultatul studiilor: aici.
Deci e limpede, jucăriile sunt un mediu propice pentru germeni. Dar cum facem totuși să le igienizăm corespunzător?
Jucării din plastic
Puteți spăla jucăriile din plastic cu apă fierbinte și săpun antibacterian sau puneți direct jucăriile în mașina de spălat vase, dacă acestea sunt făcute complet din plastic (fără țesături, baterii sau butoane care ar putea să nu fie etanșate total). Jamie Novak, o adevărată guru în ceea ce privește curățenia și organizarea, și autoare a cărtii Keep This, toss that, sugerează folosirea celui mai blând ciclu de spălare și lăsarea jucăriilor să se usuce la aer.
Pentru curățarea jucăriilor de plastic ne putem folosi și de periuță sau scobitori pentru spațiile mici care pot fi igienizate cu greutate.
Atenție și la jucăriile de baie, întrucât rezultatele cercetărilor nu sunt deloc promițătoare în ceea ce le privește. Inofensiva rățuscă de plastic sau silicon nu e atât de inofensivă pe cât pare. În interiorul acesteia se formează un adevărat biofilm, bacterii precum Pseudomonas aeruginosa, Legionella pneumophila, sau Mycobacterium avium fiind printre potențialii „locatari” în aceste tipuri de jucării. Cum le putem igieniza? Ei bine, înmuierea săptămânale a acestora într-un amestec cu 50% apă și 50% oțet poate avea un impact pozitiv asupra biofilmului care se formează în interiorul jucăriei.
Jucării din lemn
Jucăriile din lemn sunt ceva mai ușor de curățat, existând pe piață și numeroase soluții care pot fi aplicate pe o cârpă cu care se șterge temeinic jucăria. Pentru că se deformează, jucăriile de lemn nu se lasă în apă și nu se bagă în mașina de spălat vase.
O soluție DIY care poate fi folosită pentru curățarea jucăriile din lemn este cea din 50% oțet și 50% apă. Înmuiați o cârpă în această soluție și curățați jucăriile. Ulterior, folosiți o cârpă doar cu apă curată.
Jucării de metal
În aceeași manieră precum jucăriile din lemn se pot curăța și jucăriile de metal. Principiul e același. Ele nu se lasă la înmuiat și se curăța cu o cârpă cu soluție specială pentru igienizarea jucăriilor sau amestec 50%-50% apă și oțet.
Jucării textile și plușurile
Jucăriile textile pot fi curățate de regulă prin spălarea în mașina de rufe. Respectați însă 2 reguli de aur: 1. Nu puneți jucăriile împreună cu lenjeria intimă sau șosetele. Și 2. Folosiți un ciclu de spălare blând și extra clătire mai ales dacă juniorul are obiceiul să bage jucăriile textile în gură.
Iar dacă jucăria include și baterii, încercați să scoateți mecanismul afară. În ultimii ani majoritatea producătorilor includ partea electrică într-un compartiment de tip buzunar, astfel încât mecanismul și bateria să poate fi scoase afară atunci când jucăria este spălată.
Ce mai putem face?
Evident, pe lângă curățarea regulată a jucăriilor, putem alege să cumpărăm jucării care se curăță ușor by default. Tocmai din acest motiv, echipa JouJou s-a îndrăgostit, spre exemplu, de seturile de construcții Bakoba. Copii pot face construcții fascinante cu ele sau le pot lua direct în cadă (scăpăm și de mult-contaminată rățuscă de baie, în felul acesta).
Bakoba duce siguranța jucăriilor la un alt nivel. Extra ușoare (sunt realizate în Danemarca dintr-un tip de spumă EVA ce respectă toate standardele în vigoare din Uniunea Europeană) piesele Bakoba nu pot răni, nefiind grele, colțuroase sau dintr-un material rigid. Mai mult decât atât piesele Bakoba pot fi spălate în mașina de rufe! De ce să ne complicăm viața când există Bakoba?!
Iar la orice set Bakoba cumpărat din shop-ul nostru, îti trimitem peste 80 de modele (cu instrucțiuni pas cu pas) pe care le poți realiza cu piesele Bakoba. Poți cumpăra seturile Bakoba de aici: https://joujou.ro/brand/191-bakoba
Comentarii
Nu exista nici un comentariu
Lasa un comentariu