Amenajarea camerei copilului dupa principiile Montessori

Postat de: JouJou In: Camera copilului Pe:

Cu toții știm cât de importantă este casa noastră și amenajarea acesteia, mai ales când petrecem marea majoritate a timpului acasă. Fără a intra într-o detaliere excesivă, am dori să punctăm cum ar trebui să arate camera copilului, atunci când urmăm principiile Montessori. Suntem convinși că persoanele interesate vor încerca mai apoi să aprofundeze informația, făcând apel la surse renumite în domeniu.

Scurt checklist:

1. Ordine și simplitate. Nu încercați să aglomerați camera copilului în mod inutil. Supra-aglomerarea nu va face decât să îl solicite excesiv pe cel mic și să creeze agitație.

2. Lumina naturală. Asigurați-vă că modul în care amenajați camera acestuia valorifică la maximum lumina naturală. Poziționați salteluța și restul mobilierului astfel încât lumina naturală să pătrundă cât mai bine în încăpere, și la orele cele mai potrivite.

3. Mobilier din lemn sau materiale naturale, atent finisate. Optați pentru mobila din lemn, în detrimentul mobilierului din plastic. Dacă vă e frică de posibilele accidente atunci când cel mic face primii pași, asigurați colțurile cu protecții cauciucate.

4. Mobilierul adaptat la nivelul copilului. Știm…e foarte greu uneori să optăm pentru un mobilier minimalist, mai ales când avem nevoie și de spațiu de depozitare. Dar, în măsura în care se poate, încercați să optați pentru piese de mobilier la care copilul să aibă acces 100%. Folosiți o salteluță așezată direct pe parchet în locul unui pat înalt. Și aranjați-i celui mic hăinuțele în dulap astfel încât să aibă singur acces la ele. Jucăriile lui? Folosiți dulapuri joase, cu rafturi care să găzduiască în ordine jucăriile copilului. Prea multe jucării? Nu-i nimic…nu înseamnă că trebuie să le expuneți pe toate. Dați-i la îndemână câteva pentru care manifestă interes și schimbați-le periodic cu altele la care nu are acces în acel moment.

5. Puneți o oglindă și chiar o bară de lemn. Extrem de utilă încă din primele săptămâni de viață, oglinda îl va ajuta pe cel mic să se descopere. Nu uitați nici de bara de lemn. Nu e musai să visați o carieră de balerină pentru fetița dvs. Bara de lemn o va ajuta însă enorm la primii pași.

6. Măsuță și scăunel pentru activități. După 1 an o măsuță și un scăunel de lemn vă pot fi foarte utile în desfășurarea activităților Montessori. Nu e obligatoriu, bineînțeles. Multe activități se pot face pe un simplu covoraș așezat pe parchet.

7. O plantă sau chiar un acvariu. Va aduce un plus de viață încăperii și totodată îl va putea responsabiliza pe cel mic prin diverse sarcini adaptate vârstei.

8. Alte obiecte utile? Un ceas de perete, un glob pământesc, câteva rame cu fotografii sunt obiecte de care ne putem lipsi, dar care la un anume moment din dezvoltarea celor mici, pot fi extrem de utile.

Spor la amenajat si decorat sa aveti!

Amenajare Montessori

Amenajare Montessori

Amenajare Montessori

Amenajare Montessori

Amenajare Montessori

Amenajare Montessori

Amenajare Montessori

Amenajare Montessori

Amenajare Montessori

Amenajare Montessori

Amenajare Montessori

Comentarii

Nu exista nici un comentariu

Lasa un comentariu

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie